Blog

RSS

Les cares de la memoria oral

26-06-2019


Les cares de la memoria oral

Des de principis de 2018, el Museu Escolar de Pusol ha reactivat les entrevistes als veïns i veïnes de la partida i de la resta del municipi d'Elx (activitat iniciada fa anys), amb la finalitat d'atresorar la memòria oral i salvaguardar la cultura tradicional. Cadascuna d'aquestes històries de vida és una font oral directa, que facilita poder dur a terme l'estudi etnogràfic de la comunitat de l'entorn.

Recentment, emprem aquestes declaracions com a material que ve a complementar les exposicions temporals. Es roden les entrevistes de les persones convidades a participar mentre relaten les seues vivències, per a després difondre aquests testimoniatges en les nostres xarxes socials. Aquest exercici ens permet donar riquesa i reforç al discurs de les exposicions transitòries que anem plantejant.

La primera exposició en la qual portem a la pràctica aquesta activitat va ser en Aparadoras: la conciliació de dues vides, clausurada el passat 5 de maig. Aquesta mostra cercava reflectir aqueixa doble vida que aquestes dones duien a terme de manera simultània: la labor de l'aparado a casa i la vida familiar. Alguns membres de l'equip del Museu Escolar entrevistem a Mª del Carmen Fernández Gimeno, aparadora des de fa 53 anys, i al seu fill Cristóbal Serrano Fernández. Tots dos compartien amb nosaltres com era la vida durant l'etapa d'infantesa de Cristóbal, quan la seua mare havia de deixar la seua màquina d'aparar per a preparar-li el berenar i a continuació tornar de nou al seu lloc de treball.

L'exposició temporal actual comisariada per l'alumnat del col·legi L'escola com ens la van explicar, aborda l'escola d'Elx a mitjan segle XX. El discurs expositiu d'aquesta mostra és el resultat d'una sèrie d'entrevistes, dutes a terme pel propi alumnat, a docents que van estar exercint des dels últims anys del franquisme fins a principis del segle XXI. Aquesta vegada, per a fomentar i difondre aquesta exposició en xarxes socials, convidem a Mª Dolores Maciá, antiga alumna del col·legi de Puçol durant la dècada dels 60. Mª Dolors no solament ens va permetre salvaguardar el seu testimoniatge oral, també va portar les fotografies de la seua etapa escolar que amb molt gust el Museu Escolar es va encarregar d'escanejar, per a incloure-les al seu fons fotogràfic.

La col·laboració de la comunitat al nostre projecte educatiu-museístic és un pilar fonamental per a poder desenvolupar la nostra labor com a museu etnològic. Arreplegar testimoniatges de persones que van viure uns altres temps s'ha convertit en una de les nostres prioritats, no solament per a donar-los difusió sinó per a continuar aprenent d'una època que molts no hem viscut però que ens és tan propera...

Autor: Borja Guilló, tècnic del Museu Escolar.Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixementsTop