Blog

RSS

De museu a bibioteca

11-06-2019


De museu a bibioteca

Malgrat el que molts i moltes puguen pensar, els fons del Museu Escolar de Pusol no estan formats únicament per trills, càntirs, màquines de cosir, joguets o tapets de punt de ganxo. L'inventari del Museu Escolar, que compta amb més de 72.000 ítems, també està compost per documentació, fotografies i llibres... moltíssims llibres. Els fons bibliogràfics que ha anat acumulant al llarg dels seus cinquanta anys d'història sumen, aproximadament, un 20% del total de tots els seus fons. Pusol no és una biblioteca, però podria ser-ho...

A dia d'avui, l'equip del Museu Escolar es troba immers en un projecte que implica directament la catalogació i el magatzematge d'aquests llibres. D'una banda, la intenció dels i de les tècnics/ques és crear una biblioteca antropològica i etnològica de la província d'Alacant en general i d'Elx i el seu entorn en particular, per a consulta de tot investigador/a interessat/da. Es pretén, sobretot, generar una gran biblioteca de temàtica il·licitana.

D'altra banda, en un altre espai del museu separat de la biblioteca purament de consulta, s'està component una biblioteca d'escola, on els llibres publicats, sobretot, en el segle XX (fins als anys 80) s'estan separant per matèries. Des de gramàtica, matemàtiques i ciències naturals fins a història, llengua i religió, pots trobar llibres de qualsevol naturalesa en aquesta biblioteca en la qual, si agafes un dels volums, et trasllades a les escoles de dècades arrere.

De forma paral·lela a aquestes dues biblioteques, els volums anteriors a 1900, independentment de la seua temàtica, estan sent arreplegats des de diferents punts del Museu Escolar (magatzems, exposició, arxiu, etc.) per a generar un únic espai amb el patrimoni bibliogràfic que alberga el Museu Escolar, a la qual en un futur es podrà tenir accés limitat.

Com pots comprovar, el Museu Escolar de Pusol no deixa de créixer, tant en fons com en gestió, sense perdre mai el seu objectiu principal de salvaguardar, conservar i difondre la cultura tradicional d'Elx i el seu entorn.

Autora: Marian Tristán, coordinadora del Museu Escolar.

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixementsTop