Blog

RSS

Patrimoni industrial ¿Per qué? A conte de la restauració d'una premsa troqueladora

17-07-2019


Patrimoni industrial ¿Per qué? A conte de la restauració d'una premsa troqueladora

Des dels col·leccionismes del segle XIX i durant tot el segle XX, la nostra societat va desenvolupar un creixent interès pel coneixement i la conservació de la història i el seu patrimoni. Al mateix temps i quasi sense adonar-nos, ens trobàvem immersos en un procés de canvi, evolució o com vulguen cridar-ho que ha transformat el nostre món de forma radical.

La mecanització de la producció ha generat paisatges, arquitectures, artefactes, utensilis, mobles i arxius que, d'una altra manera, no existirien. El paisatge industrial ens és proper, tant en el temps com en el mig físic, açò fa que no ho percebem com alguna cosa històric, però ah senyors!, el segle XX ens ha deixat fites històriques i tecnològics pertot arreu.

El motiu d'aquesta reflexió és la recent intervenció sobre una troqueladora conservada per la Fundació Projecte Pusol. L'observació d'aquesta màquina ens porta a un temps que se'ns antoja molt llunyà i, no obstant açò, dista 60 anys del moment que vivim, ple de tecnologia, immediatesa i més tecnologia. Aquesta màquina ens parla dels primers tallers il·licitans, de les primeres fabriquetas, també de les primeres fàbriques, la nostra primera indústria al cap i a l'últim que, no solament és nostra, és reflex del que ocorria en molts altres llocs.

En aquest moment l'home estava al servei de la màquina, havia d'adaptar-se al seu ritme i no existia la possibilitat de parar una màquina de forma autònoma sense afectar a la resta, ja que totes es connectaven a un mateix mecanisme que feia funcionar tota la fàbrica alhora. Però aquestes màquines van estar en funcionament més de 50 anys 50 anys! Digueu-me quant temps funciona el seu frigorífic o el seu telèfon mòbil. En aqueixos 50 anys van canviar moltes coses, els empresaris audaços cercaven noves millores en els sistemes de producció, en la comercialització, en tots els aspectes que influeixen en el seu negoci. Fruit d'aquest afany de millora en la nostra troqueladora s'afig un utensili de ferro, que ha de fer la funció de fre, bloquejant els engranatges de la màquina, a més trobem un diferencial elèctric, la qual cosa ens fa pensar en una adaptació a la xarxa elèctrica i en la possibilitat de desconnectar aquesta màquina sense detenir les altres. Suposa sens dubte un gran avanç també per a l'operari.

El món no sempre ha sigut com ho coneixem i mai serà com ho coneixem, la conservació del patrimoni és imprescindible per a entendre açò, per a conèixer-nos, per a entendre on estem. Tenim l'oportunitat impagable de poder conservar la nostra història recent amb els testimoniatges de les persones que l'han fet possible.

Si em pregunten si és necessari un museu de la indústria a Elx he de respondre un rotund SI. Si em pregunten on, per a mi, el casc urbà, que va veure nàixer aquesta indústria, és el lloc idoni.

Autora: Eva Mendiola, restauradora d'antiguitats

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixementsTop