Blog

RSS

Molt a la vora: l'àlbum i el tebeo

05-08-2019


Molt a la vora: l'àlbum i el tebeo

Els àlbums de croms van ser molt populars entre el públic infantil fins a fa uns anys. Amb els seus múltiples temàtiques, representaven un vehicle de difusió i coneixement que complementava l'après en el col·legi, en una època en la qual es vivia amb un o dos canals de televisió i sense estar pendents del telèfon.

Acudir al kiosco del barri a comprar estampes formava part d'un ritual en el qual la il·lusió del sobre tancat i la incògnita teixien una sociabilitat de carrer i de jocs, on l'intercanvi de les "repes" i l'olor a cola es barrejaven amb el dels xiclets.

El Museu Escolar de Pusol conserva una interessant col·lecció d'àlbums, compresos principalment entre la dècada dels anys trenta i la dels vuitanta del passat segle. Des dels col·leccionables de Nestlé i els seus "maravillas del món" als de Dragon Ball, Pusol custodia nombrosos exemplars d'aquesta entranyable manifestació de cultura popular.

Un altre tant es pot dir dels còmics, que els/les xiquets/tes -i no tan xiquets/tes- devoràvem ja a través dels aparadors de colorines de la nostra infància. Diverses generacions van créixer (vam créixer) al costat de la historieta d'humor i els seus personatges -Zipi i Zape, Mortadelo- o els herois emmascarats i cavallers i dames medievals -el Guerrer de l'Antifaç, el Capità Tro-, companys/es de fatigues del passat, en el qual les aventures i els riures van penetrar en unes llars òrfenes de tecnologia.

Desenes de capçaleres d'aquests "cómics" conformen el fons del Museu; centenars de revistes de Bruguera i Valenciana, sobretot, per les quals també apunten multitud d'històries viscudes que avui reposen en el nostre centre.

Autor: Rafa Martínez, director de la Fundació Projecte Pusol.

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixementsTop