Encuentro

I TROBADA SOBRE LES BONES PRÀCTIQUES DE SALVAGUARDA DEL PATRIMONI CULTURAL

10é ANIVERSARI DE LA INCLUSIÓ DEL PROJECTE EDUCATIU I MUSEÍSTIC DE PUÇOL EN EL REGISTRE DE BONES PRÀCTIQUES DE SALVAGUARDA DEL PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE LA HUMANITAT

Elx, 4 i 5 d'octubre de 2019

El 2009, el Projecte Educatiu i Museístic de Puçol va ser inscrit en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. Va ser el primer projecte espanyol incorporat al Registre i el tercer reconeixement UNESCO amb què compta el municipi d'Elx, juntament amb el Palmerar i La Festa. Al Registre hi ha també uns altres dos projectes espanyols inscrits: la revitalització del saber tradicional de la calç artesanal a Morón de la Frontera (2011) i la metodologia per a realitzar inventaris del patrimoni cultural immaterial en reserves de biosfera – L'experiència del Montseny (2013).

Transcorreguts deu anys des del reconeixement UNESCO del Projecte Educatiu i Museístic de Puçol, se celebra aquesta trobada, on s'ha invitat a participar els projectes espanyols inscrits en el Registre i els béns del patrimoni cultural valencià reconeguts per la UNESCO. L'oportunitat de celebrar aquestes jornades radica en <b>la importància que les bones pràctiques han adquirit en els últims anys al si de la mateixa UNESCO, que les va definir el 2017 en el marc del Programa MOST (Management of Social Transformations), centrat en el desenvolupament sostenible, en el qual els criteris de selecció triats van ser: innovació, efectivitat, sostenibilitat i replicabilitat, criteris als quals l'Agenda 21 va incorporar els de participació i transversalitat.

Al si del Projecte Puçol sorgeixen una sèrie d'iniciatives i models d'actuació que s'identifiquen amb el concepte de bones pràctiques. Resultat de diverses dècades d'existència, el projecte s'assenta en una relació de participació recíproca entre col·legi, societat i museu. Aquest desenvolupa una iniciativa cultural que el col·legi aprofita per a crear una didàctica pròpia, mentres que l'alumnat dinamitza l'activitat museística i així atrau la societat a un projecte que reforça la cultura local.

Commemorem el 10é aniversari del nostre reconeixement per la UNESCO reflexionant sobre les bones pràctiques i contribuint al diàleg entre els patrimonis i la societat.

 • Direcció: Projecte Puçol per a l’Educació i la Cultura
 • Data: 4 i 5 d'octubre de 2019.
 • Lloc: Centre de Congressos “Ciutat d’Elx” (4 d'octubre) i Projecte Puçol, a la Partida de Puçol número 8 (5 d'octubre).
 • Preu: gratuït.
 • Aforament limitat.

Objectius

 • Subratllar l'encert de la Convenció UNESCO de 2003, pionera en la promoció de les bones pràctiques com a estratègia de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial.
 • Posar de manifest la importància de les bones pràctiques en la salvaguarda del patrimoni cultural en general.
 • Donar a conéixer les bones pràctiques desenvolupades pels projectes espanyols inscrits en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, i pels patrimonis materials i immaterials valencians reconeguts per la UNESCO.

Programa

Divendres, 4 d'octubre de 2019 (inscripció prèvia)

09:00 a 09:30 h Inauguració de la trobada: recepció i lliurament de documentació.

09:30 a 10:00 h Presentació institucional.

 • Representant de l'Ajuntament d'Elx.
 • Representant de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport.
 • Representant del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.
 • Representant de la Fundació Projecte Puçol per a l'Educació i la Cultura.

10.00 a 11:00 h María Agúndez Lería (Consellera Tècnica. Subdirecció General de Protecció del Patrimoni Històric. Direcció General de Belles Arts). “El registro de Buenas Prácticas y la convención para la Salvaguarda de Patrimonio Cultural Inmaterial de la UNESCO”.

11:00 a 11:30 h Pausa-café.

11:30 a 14:30 h Experiències espanyoles inscrites en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.

 • 11:30 a 12:15 Carmen Caro Jaureguialzo (Coordinadora dels Plans Nacionals de Patrimoni Cultural, de l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya). “
  Algunas buenas prácticas desarrolladas al amparo de los planes nacionales de patrimonio cultural”.
 • 12:15 a 13:00 Isidoro Gordillo Mesa (gerent de Gordillo’s Cal de Morón SLU). “De la tradición a la innovación”. Manuel Gil Ortiz (director del Museo Cal de Morón). “La Cal de Morón, proyecto transfronterizo de buenas prácticas de salvaguarda en Turkana. África”.
 • 13:00 a 13:45 Lluís Garcia Petit (director general de l'Institut del Patrimoni Cultural Immaterial-IPACIM). “Inventariar el patrimoni cultural immaterial: eines per a fer front a una necessitat ineludible” (Montseny, Barcelona).
 • 13:45 a 14:30 Rafael Martínez García i Isabel Picó Ledesma (director de la Fundació Projecte Puçol i directora del Col·legi núm. 49). “Presentación del Proyecto Educativo-Museístico del colegio de Pusol”.

14:30 a 16:00 h Dinar.

16:00 a 17:00 h Taula redona: “Les bones pràctiques en la salvaguarda del patrimoni cultural tangible reconegut per la UNESCO a la Comunitat Valenciana”.

Modera: Luis Pablo Martínez Sanmartín (Técnic Inspector de Patrimoni Moble en el Servei Territorial de Cultura i Esport d’Alacant).

 • Arturo Zaragoza Catalán, La Llotja de la Seda de València (Dr. arquitecte acadèmic de número, Reial Acadèmia de Sant Carles de València).
 • José Antonio López Mira, L'art rupestre de l'Arc Mediterrani a la península Ibèrica (cap del Servei Territorial de Cultura i Esport d'Alacant).
 • Gregorio Alemañ García, El Palmerar d'Elx. Paisatge cultural agrícola relicte (cap de Secció de Patrimoni Cultural, Ajuntament d'Elx).
 • Soledad Blasco Núñez, Patrimonio Cultural Subacuático. El pecio Bou Ferrer (Personal Investigador en Formación, Universidad de Valencia. Equipo de Dirección del Proyecto Bou Ferrer).

17:00 a 17:30 h Pausa.

17:30 a 19:00 h Taula Redona: “Les bones pràctiques en la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial reconegut per la UNESCO a la Comunitat Valenciana”.

Modera: Lluís Garcia Petit (Director General de l'Institut del Patrimoni Cultural Immaterial - IPACIM).

 • Joan Castaño García, La Festa o Misteri d’Elx (Arxiver del Patronat del Misteri d'Elx).
 • Javier Pastor Madalena, Tribunal de les Aigües de la Vega de València (secretari de la Séquia de Mislata, integrada en el Tribunal de les Aigües de la Vega de València).
 • Julio Blasco Nácher, La festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí (director del Museu Valencià de La Festa).
 • Gil-Manuel Hernández i Martí, La festa de les Falles de València (professor titular del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València i actual director dels museus de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València).
 • Francesc Xavier Martín Noguera, Coneixements i tècniques de l'art de construir murs en pedra seca (tècnic d’Etnologia. Direcció General de Cultura i Patrimoni. Servei de Patrimoni Cultural).
 • Agustí Ferrer Clari, Les Tamborades, repicaments rituals de tambor (cap de Secció de Patrimoni Cultural i Turisme de l’Ajuntament d’Alzira).
 • José Aniorte Pérez y Marian Tristán Richarte, Projecte Educatiu-Museístic de Puçol (Gestor Cultural i Coordinadora del Projecte Puçol).

Dissabte, 5 d'octubre de 2019 (portes obertes en el Museu Escolar de Puçol)

11:30 Celebració de l'acte commemoratiu de la inscripció del Projecte Educatiu en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda.

Demostracions simultànies d'artesanies tradicionals locals.

Programa

Informació d'inscripció

El termini d'inscripció estarà obert fins al dijous 3 d'octubre de 2019 o una vegada s'haja assolit el nombre màxim de places.

Una vegada inscrits/es en la trobada, rebreu un correu electrònic de confirmació de la inscripció.

També podeu inscriure-vos telefonant al 966 630 478 o enviant un correu electrònic a comunicacion@museopusol.com amb l'assumpte: “Inscripció Jornades Bones Pràctiques” i les vostres dades personals: nom, cognoms, DNI i telèfon.

Es lliurarà certificat d'assistència.

Més informació i inscripcions per al professorat de GVA en el següent enllaç de CEFIRE.

Contacte

Més informació en comunicacion@museopusol.com, telèfon 966 630 478, www.museopusol.com

Patrocina

Colabora

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixementsTop