Projecte

Orígens del Museu Escolar

El Museu Escolar de Puçol és un projecte educatiu-museístic que es desenvolupa des de fa 50 anys a l'escola unitària de la pedania rural de Puçol, a Elx (Alacant). La seua principal activitat és l'educació d'escolars utilitzant el patrimoni i la cultura local com a recursos didàctics, al mateix temps que conserva i posa en valor aquests recursos amb la seua labor museística.

Aquest Projecte té el seu inici amb l'arribada, en 1968, del mestre Fernando García Fontanet a aquesta escola rural, construïda a la fi dels anys cinquanta. En els seus primers mesos com a responsable del col·legi, Fernando visita a les famílies del seu alumnat casa per casa, amb l'objectiu de revertir la tendència d'absentisme escolar que havia trobat en arribar, al mateix temps que descobria una forma de viure apegada al passat i la tradició. Amb el transcurs dels anys aquest jove mestre comença a veure que la comunitat entorn de l'escola està distanciant-se de la seua pròpia cultura, influïda per factors com la mecanització del camp, la migració a la ciutat per a treballar en la indústria i la irrupció dels mitjans de comunicació de masses, que donen lloc a una profunda transformació de la vida rural a Elx.

Açò ocasiona una sensació de desarrelament dels xiquets i xiquetes, i de la pròpia comunitat rural. En aquest context, l'equip docent liderat per Fernando García, idea un projecte pedagògic que contextualitza a l'escola en el seu mitjà

A principis de la dècada de 1970 s'estudien els oficis en vies de desaparició i es recopila la memòria oral de les persones majors de l'entorn. D'aquesta manera l'alumnat involucra a la comunitat de veïns/as en el procés de posada en valor de la cultura local, aconseguint que es desenvolupe una relació profunda i multidireccional de la qual ambdues, escola i comunitat, es beneficien: l'escola participa en la millora dels serveis de la pedania i la comunitat aporta els seus coneixements en les activitats escolars.





Deu anys després de l'arribada de Fernando García a l'escola, el projecte educatiu funciona a la perfecció, amb la implicació total de l'alumnat, famílies i mestres. La majoria de veïns/es de la partida rural col·laboren activament en la recuperació de la seua pròpia cultura perquè l'alumnat la conserve. Bé amb la donació d'objectes que es restauren i exposen en la pròpia escola, bé amb demostracions de labors agrícoles o de costums domèstics en les quals els/les escolars participen activament al mateix temps que arrepleguen dades i realitzen fotografies i il·lustracions.

Molt ràpid aquesta col·laboració es materialitza en la donació de fons relacionats amb l'habitatge tradicional i els treballs del camp. Així s'inicia un projecte educatiu-museístic íntegrament gestionat per l'alumnat, que alhora serveix com recolze en l'estudi i documentació de la cultura local que aquest/es xiquets i xiquetes duen a terme amb l'ajuda de les seues famílies.

El museu escolar està obert al públic i comença a suscitar l'interès d'alguns curiosos que vénen de més enllà dels límits de l'àrea de Puçol, altres zones del camp i la mateixa ciutat per a descobrir un projecte que, de forma col·lectiva i permanent, documenta i posa en valor els testimoniatges del passat. Comencen doncs a
augmentar les donacions, l'espai queda xicotet i s'aconsegueix involucrar a l'Ajuntament d'Elx perquè realitze una primera ampliació en la qual el discurs museológico s'organitza temàticament: zones de l'habitatge tradicional, labors agrícoles, aspectes socials... És llavors quan l'amo d'un comerç centenari tanca per jubilació i decideix donar tota la seua tenda al Museu, iniciant així una dinàmica segons la qual molts comerços señeros de la ciutat són donats al museu en tancar les seues portes.





En el mes de juliol de 1992 el Govern de la Generalitat Valenciana reconeix al Projecte legalment com a Museu. A partir d'ací comença una època de major reconeixement local i es desperta cert interès a nivell nacional. L'escola segueix funcionant amb immillorables resultats i ja són vàries les generacions formades en ella. Es rep a voluntaris/as d'alta formació acadèmica que s'integren perfectament amb aquells/as que ja col·laboraven, i amb l'ajuda del qual es projecten les primeres grans exposicions en el centre de la ciutat. En 1993 comença l'edició d'una publicació pròpia, 'El Setiet', que segueix publicant-se periòdicament fins avui. En 1999 l'Ajuntament d'Elx cedeix una gran nau industrial com a magatzem per a les ja nombrosíssimes col·leccions que el Museu Escolar atresora, mentre comencen les obres d'una gran ampliació en les sales del museu. Es contracta als primers empleats amb l'objectiu de professionalitzar l'activitat museística, al mateix temps que la recepció de premis i guardons de tot tipus es converteix en una constant.

En 2009 arriba el gran reconeixement al treball i anys dedicats a aquest projecte de caràcter comunitari, obert i participatiu, quan UNESCO inscriu al Centre de Cultura Tradicional Museu Escolar de Puçol en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, convertint-se des de llavors en el Tercer Patrimoni d'Elx.





En el mateix any 2009 Fernando García es jubila com a mestre, després de prorrogar diversos anys voluntàriament la seua cessió de l'activitat laboral. El projecte segueix avant, amb ell com a director del Centre de Cultura Tradicional, i un equip jove de mestres/as i d'especialistes en museología.

La relació del Projecte amb la comunitat i l'alumnat ha mantingut la seua vitalitat fins a l'actualitat. Un actiu voluntariat participa en l'enriquiment cultural dels/as escolars, mostrant-los sabers i pràctiques locals en perill de desaparició. Aquest mètode de treball ha resultat ser una excel·lent tècnica per a salvaguardar el patrimoni cultural de la societat il·licitana. De la labor desenvolupada per diverses generacions d'alumnes i alumnes sorgeix una col·lecció que conforma el vertader museu etnogràfic d'Elx, amb un fons d'uns 100.000 ítems i registres orals. L'èxit d'aquesta iniciativa reposa al seu caràcter comunitari, obert, participatiu i en constant actualització.

En 2001 s'inaugura l'ampliació del museu, explicant ja amb zones temàtiques diferenciades, despatxos, biblioteca, tallers i magatzems, tot açò integrat en l'escola que segueix sent el nucli central del projecte. Hi ha una bona relació amb altres centres similars de tota Espanya i les exposicions es fan cada vegada més importants, incloent en alguns casos la publicació de monografies.




Una nova gestió: la Fundació Projecte Puçol

Les dificultats econòmiques per les quals va travessar el Museu Escolar de Puçol l'any 2016 van conduir a una important crisi, atès que va haver de prescindir del personal especialitzat en les labors museístiques, paralitzant-se així totes les tasques pròpies d'una institució cultural. Aquesta situació va portar als seus responsables a plantejar un nou model de gestió. 

La importància aconseguida pel projecte educatiu-museístic desenvolupat al Col·legi de Puçol, necessitava d'una organització capaç de vetlar per la seguretat jurídica i la solidesa financera del Museu Escolar.

A la fi de 2016 es va constituir una junta directiva provisional, encapçalada per alguns dels principals empresaris d'Elx, amb l'objectiu de crear una fundació que emparara a l'Associació ja existent i promocionara l'activitat a un graó superior.

Constituïda en 2018, la Fundació de la Comunitat Valenciana Projecte Puçol per a l'Educació i la Cultura té com a finalitats generals la salvaguarda de la cultura i tradicions d'Elx, al costat de la difusió i promoció del projecte educatiu i museístic.



fundacion



Organigrama


Museu Escolar de Puçol Col·legi d'Educació Infantil i Primària
Direcció Fundació Projecte Puçol
Rafael Martínez García
Adreça
Isabel Picó Ledesma
Comunicació
Marian Tristán Richarte
Elena Mora Cartagena

María José Marroquí Torrecillas
Raül Egio Rodríguez
Mª Asunción Mateu Pérez-Ojeda
José Ignacio Martínez Aznar
Gestió Cultural
Borja Guilló Soler
Professora Educació Infantil
Laura Moreno Iñesta
Restaurador i artista
Javier Beltrá Maciá
Professor d'Especialitat Educació Física
Marta Pascual Maestre
Manteniment
José Julio López Alemañ
Professora d'Especialitat Música
Noemi Lledó Guilabert
Recepció
Ana Mª Marcos Fernández
Rosa Vicente García
Audició i llenguatge
Natalia Illán García
Coordinación de l’Hort dels Pontos
Francisco de Borja Rodríguez Valverde
Orientació Escolar
Antonio Alfonso Jiménez
Recepció de l’Hort dels Pontos
Laura Ibarra Casado
Psicologia Terapèutica
Patricia Simón García
Religió
Eva María Giménez Lledó
Consergeria
Mª del Mar Ibarra Ferrández





Voluntariat

El projecte educatiu-museístic de Puçol depén de la participació de la comunitat educativa i de la resta de grups i d’individus que hi estan interessats/des. L'enriquiment que al llarg dels anys han aportat la comunitat il·licitana, les persones majors, els/les estudiants, els/les investigadors, els/les donants de peces, etc. contribueix a procurar un projecte que, ara per ara, és únic en el territori espanyol. El voluntariat no és un complement de participació dins de l'equip del Museu Escolar de Puçol, sinó una necessitat i un eix fonamental per al seu òptim desenvolupament.

Les diversitat i el treball intergeneracional i multidisciplinari són pilars fonamentals del Projecte. El Museu Escolar, per tant, no busca un perfil concret de voluntari/a, sinó qualsevol usuari que compartisca el seu objectiu: donar valor al patrimoni il·licità.


Pla de Voluntariat



Ocupació i pràctiques

La tasca científica i d'investigació del personal universitari és fonamental en el desenvolupament diari del projecte pedagògic i museístic. D'ací que un dels exercicis habituals dins del pla anual del museu siga la formació i tutela d'alumnes en pràctiques.

La Universitat Miguel Hernández d'Elx, la Universitat d'Alacant i la Universitat de Múrcia són assídues a oferir les pràctiques en el Museu Escolar de Puçol als seus alumnes de diverses carreres universitàries: Antropologia, Humanitats, Periodisme, Història, Història de l'Art, Belles Arts, Turisme, etc. No obstant això, també hi arriben estudiants d'universitats estrangeres, com les de Milà, Venècia o Alemanya.

Si estàs interessat a inventariar, catalogar i restaurar ítems, a donar d'alta donacions, estudiar i documentar els fons, muntar exposicions, fotografiar peces, exercir de guia, etc. no dubtes a sol·licitar les teues pràctiques universitàries en el Museu Escolar de Puçol.




Premis i certificats

Año Entitat Premio
2000 Diputació de València Maximilià Thous (IV edició) Diputació de València
2009 UNESCO Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial UNESCO
2009 Europa Nostra Menció Especial d'Educació, Formació i Sensibilització del Patrimoni Cultural Europa Nostra
2009 Generalitat Valenciana Medalla del Mèrit Cultural Generalitat Valenciana
2011 Ajuntament d'Elx Medalla del Bimil.lenari Ajuntament d'Elx
2014 Ibermuseos I Premi Iberoamericà d'Educació i Museus Ibermuseos
2016 Sistema Integral de Qualitat Turística en Destinació (SICTED) Ministeri de Turisme Compromís de Qualitat Turística SICTED



Memòria d'Activitats

El Museu Escolar de Puçol publica a final de cada any la seua Memòria Anual d'Activitats.

Els documents facilitats per a la consulta i descàrrega lliures detallen les activitats realitzades en l’anualitat: muntatge d'exposicions, inventariat de peces, cessió d'ítems, assistència a jornades, activitats tant físiques com online, col·laboracions, convenis, visites rellevants... Inclou una xicoteta avaluació dels resultats obtinguts, que fa referència al nombre de visitants, les peces restaurades, les imatges digitalitzades, els fons bibliogràfics actualitzats, les visites a la pàgina web i l’increment de seguidors en les xarxes socials habituals.


Memòria 2023
Memòria 2022
Memòria 2021
Memòria 2020
Memòria 2019
Memòria 2018
Memòria 2017
Memòria 2016
Memòria 2015
Memòria 2014

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixements



Top