Exposiciones

Saturnino Calleja. No sols contes

Del 30 de setembre al 15 de desembre de 2021


Saturnino Calleja va nàixer a Burgos en 1853, als 15 anys es va mudar a Madrid amb la seua família i va continuar els seus estudis fins que, en 1876 li va comprar al seu propi pare una llibreria amb una xicoteta impremta. Tan sols dos anys després es va embarcar en un xicotet negoci editorial que acabaria sent el major del món en parla hispana.  


Adoptant el lema ‘Tot per la il·lustració’ es va dedicar, des dels seus inicis, a editar publicacions relacionades amb l'educació i l'entreteniment infantil. Ací va trobar un camp a penes explorat per altres empreses del sector, la qual cosa li va fer créixer desmesuradament i de forma molt ràpida, fins a editar més de tres milions d'exemplars anuals.  


La seua gran visió comercial li va encaminar a editar publicacions cridaneres i a baix preu. Els donava gran importància a les portades dels llibres, tanta com al seu contingut, doncs en fer-los atractius per fora aconseguia arribar a un públic més ampli.


En l'exposició trobem tres vitrines, que es corresponen amb les tres línies principals que va mantindre l'editorial.  


La primera és la de contes i lectura infantil, que és, potser, l'aspecte més conegut i pel qual encara és recordada, especialment en la popular expressió ‘Tindre més conte que carreró’. Aquests contes es van fer tremendament populars tant per les seues històries com per les il·lustracions que els acompanyaven, i van ser les primeres lectures infantils per a moltes generacions entre finals del s.XIX i principis del s.XX.  


La següent vitrina es dedica a la que potser és la línia més important d'aquesta editorial, la de llibre escolar. Saturnino Calleja va ser un convençut de la importància de l'educació i del suport a la labor docent. En la seua època això no era tan comuna, i l'obstinació amb el qual va escometre la modernització d'aquest sector el va col·locar en el vòrtex del regeneracionisme que va suposar el regnat d'Alfons XII. Destaca ací la primera edició del Quixot com a lectura escolar, resumida i simplificada per a acostar-la a un públic infantil.  


Finalment, trobem una mostra de les edicions destinades a un públic adult, perquè Calleja també estava interessat a impulsar la formació en aquesta etapa, així trobem publicacions que se centren en l'aprenentatge d'oficis o en matèries com el dret. També edicions de clàssics de la literatura i de novel·les pròpies. Esment a part mereixen les obres religioses, de les quals es van arribar a editar unes cinc-centes referències diferents.


 Després de la mort del fundador, en 1915, els seus fills van continuar amb el negoci, que es va mantindre fins al seu tancament definitiu en 1958.

Vuelve a actividades

  • Saturnino Calleja. No sols contes

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixements



Top